Ce este hipertensiunea

Ce este hipertensiunea

Hipertensiunea arterială (hipertensiunea arterială) este o afecțiune comună în care forța pe termen lung a sângelui împotriva pereților arterelor este suficient de mare încât poate provoca în cele din urmă probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă.

Tensiunea arterială este determinată atât de cantitatea de sânge pe care o pompează inima, cât și de rezistența la fluxul sanguin din artere. Cu cât inima pompează mai mult sânge și cu cât arterele sunt mai înguste, cu atât tensiunea arterială este mai mare. O citire a tensiunii arteriale este dată în milimetri de mercur (mm Hg). Are două numere.

  • Număr de Top (presiune sistolică). Primul sau numărul superior măsoară presiunea din artere atunci când inima bate.
  • Numărul inferior (presiunea diastolică). Al doilea sau mai mic număr măsoară presiunea din arterele dvs. între bătăi.

Hipertensiune arterială primară (esențială)

Hipertensiune arterială primară (esențială)Pentru majoritatea adulților, nu există nici o cauză identificabilă a tensiunii arteriale. Acest tip de hipertensiune arterială, numită hipertensiune arterială primară (esențială), tinde să se dezvolte treptat pe parcursul mai multor ani.

Hipertensiune arterială secundară. Unii oameni au hipertensiune arterială cauzată de o afecțiune de bază. Acest tip de hipertensiune arterială, numită hipertensiune arterială secundară, tinde să apară brusc și să provoace tensiune arterială mai mare decât hipertensiunea primară.

Diferitele afecțiuni și medicamente pot duce la hipertensiune secundară, inclusiv:

  • Apnee obstructivă de somn
  • Boala renală
  • Tumorile glandei suprarenale
  • Probleme tiroidiene
  • Anumite defecte cu care te-ai născut (congenitale) în vasele de sânge
  • Anumite medicamente, cum ar fi anticonceptionale, remedii la rece, decongestionante, antialgice fără prescripție medicală și unele medicamente eliberate pe bază de rețetă
  • Droguri ilegale, cum ar fi cocaina și amfetaminele

Ce înseamnă numerele tensiunii arteriale

Tensiunea arterială este măsurată folosind două numere:

Primul număr, numit tensiunea arterială sistolică, măsoară presiunea din artere atunci când inima bate.

Al doilea număr, numit tensiunea arterială diastolică, măsoară presiunea din artere atunci când inima se odihnește între bătăi.

În cazul în care măsurarea citește 120 sistolice și 80 diastolice, v-ar spune, “120 peste 80,” sau scrie, “120/80 mmHg.”

Complicații

ComplicațiiPresiunea excesivă asupra pereților arterelor cauzate de hipertensiunea arterială vă poate deteriora vasele de sânge, precum și organele. Cu cât tensiunea arterială este mai mare și cu cât este mai lungă necontrolată, cu atât este mai mare daunele.

Majoritatea persoanelor cu hipertensiune arterială nu au semne sau simptome, chiar dacă citirile tensiunii arteriale ating niveluri periculos de ridicate.

Câteva persoane cu hipertensiune arterială pot avea dureri de cap, dificultăți de respirație sau sângerări nazale, dar aceste semne și simptome nu sunt specifice și, de obicei, nu apar până când tensiunea arterială ridicată nu a atins un stadiu sever sau care pune viața în pericol.

Hipertensiunea arterială necontrolată poate duce la complicații, inclusiv:

  • Atac de cord sau accident vascular cerebral. Hipertensiunea arterială poate provoca întărirea și îngroșarea arterelor (ateroscleroză), ceea ce poate duce la un atac de cord, accident vascular cerebral sau alte complicații.
  • Anevrism. Creșterea tensiunii arteriale poate determina slăbirea și umflarea vaselor de sânge, formând un anevrism. Dacă un anevrism se rupe, acesta poate pune viața în pericol.
    Insuficiență cardiacă. Pentru a pompa sânge împotriva presiunii mai mari din vasele tale, inima trebuie să muncească mai mult.
  • Acest lucru face ca pereții camerei de pompare a inimii să se îngroașe (hipertrofie ventriculară stângă). În cele din urmă, mușchiul îngroșat poate avea greu să pompeze suficient sânge pentru a satisface nevoile corpului tău, ceea ce poate duce la insuficiență cardiacă.
  • Vasele de sânge slăbite și îngustate în rinichi. Acest lucru poate împiedica funcționarea normală a acestor organe.
  • Vasele de sânge îngroșate, îngustate sau rupte în ochi. Acest lucru poate duce la pierderea vederii.
  • Sindromul Metabolic. Acest sindrom este un grup de tulburări ale metabolismului corpului dumneavoastră, inclusiv creșterea taliei, trigliceride ridicate, scăderea colesterolului lipoproteinelor cu densitate mare (HDL) (colesterolul “bun”), tensiunea arterială ridicată și nivelurile ridicate de insulină. Aceste afecțiuni vă fac mai multe șanse de a dezvolta diabet, boli de inimă și accident vascular cerebral.
  • Probleme cu memoria sau înțelegerea. Hipertensiunea arterială necontrolată vă poate afecta, de asemenea, capacitatea de a gândi, de a vă aminti și de a învăța. Problemele cu memoria sau înțelegerea conceptelor sunt mai frecvente la persoanele cu hipertensiune arterială.
  • Demență. Arterele înguste sau blocate pot limita fluxul de sânge către creier, ducând la un anumit tip de demență (demență vasculară). Un accident vascular cerebral care întrerupe fluxul de sânge către creier poate provoca, de asemenea, demență vasculară.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *